Весела Лечева иска повече олимпийски квоти в стрелбата

Весела Лечева иска повече олимпийски квоти в стрелбата

Новият президент на Българския стрелкови съюз Весела Лечева обяви приоритетите на ръководството за следващите пет години. Преди няколко дни на извънредно Общо събрание Лечева замени най-успешния български спортист на олимпийски игри Мария Гроздева, която още през миналата година изрази желание да се оттегли от управлението на федерацията. „Едно време, когато създадохме новата федерация, застанах начело, за да помагам с името си. Не мога да кажа, че имам някакви управленски способности. Но заедно с хората от екипа постигнахме много неща – оръжия, електронни мишени, бази..

Помагала съм дотолкова, доколкото мога да съм полезна, но това не е достатъчно. Не виждам по-добър човек за този пост от Весела Лечева. Освен, че е име и голям спортист, тя е голям човек. Има много добри управленчески качества и съм сигурна, че ще направи много за спорта“, каза Мария Гроздева. Весела Лечева поднесе на Гроздева голям букет и й благодари за всичко, което е направила за българската спортна стрелба. „За мен е голямо удовлетворение да поема този пост. Мария Гроздева има изключителна кариера и пет медала от олимпийски игри. По времето й начело на Съюза тя също постига големи резултати, сред които сребърното отличие на Антоанета Костадинова от Игрите в Токио 2020“, каза Лечева и изброи всички спечелени отличия от световни, европейски първенства, Световни купи и международни турнири.

„В новия Управителен съвет залагаме на професионализъм, експертност и приемственост. Искаме да направим спортната стрелба разбираема, да предадем красотата и емоцията на спорта. Основните цели и задачи на нашия петгодишен мандат са: възможно най-много квоти за Игрите в Париж 2024, успешна медийна и маркетингова стратегия, да работим за развитието на спорта, да увеличим работещите спортни клубове и да привлечем повече подрастващи“, каза още Лечева. Тя каза, че я тревожи само състоянието на спортната база. „Има един факт, който ме тревожи и това е, че българският стрелкови спорт няма собствена база. Българската стрелба заслужава много повече. Имам добри отношения с новото ръководство на Министерството на младежта и спорта и се надяваме на тяхната подкрепа да имаме едно модерно съвременно стрелбище“, добави новият президент на федерацията.

Друг основен проблем е липсата на треньорски кадри. „Все по-малко треньори имат интерес да работят. Затова ще заложим и на квалификацията на треньори и специалисти в НСА „Васил Левски“. До края на годината ще направим и първи семинар за треньори“, коментира Лечева. Тя иска страната да организира големи състезания като европейски първенства.

Информацията е на БНР

Снимка: Пресклуб България