Весела Лечева започва мащабен ремонт на стрелковия комплекс в столичния квартал „Гео Милев“

Весела Лечева започва мащабен ремонт на стрелковия комплекс в столичния квартал "Гео Милев"

Председателят на българската федерация по спортна стрелба Весела Лечева подготвя основен ремонт на стрелбището в столичния квартал „Гео Милев“. Единственото място в София, на което може да се провеждат организирани тренировки и състезания по стрелба, от години е в лошо състояние и благодарение на усърдната работа на треньорите то функционира, но условията не отговарят на амбициите и критериите на професионална база за развитие на спортната стрелба.

Комплексът разполага с  50 метрово открито стрелбище за малокалибрено оръжие с 22 коридора и 10 метрово на закрито с 30 индивидуални сектора. Неработещо от години е 25 метровото стрелбище, което тъне в разруха и се нуждае от спешен ремонт. Ежедневно десетки деца от софийски спортни клубове тренират в занемарената стрелкова база, но идеята на Весела Лечева е трагичното състояние на центъра на бъде променен изцяло за нуждите на този спорт и да започне основен ремонт и подновяване на цялата техническа част.

„Аз съм израснала на това място и тренирала през всичките си години като състезател. Боли ме, че нещата изглеждат по този начин и истински чудеса правят треньорите, за да задържат децата да стрелят в тези условия. Не може така да продължава. Едно от нещата, които казах, когато ме избраха за председател на федерация в края на февруари тази година, беше, че започвам работа по обновяване и изграждане на нови центрове за спортна стрелба. Винаги съм била последователен човек с принципи и такава ще бъда и като ръководител на нашия спорт. Проведох няколко срещи със спортния министър Радостин Василев и му благодаря, че по най-бързия начин изпрати комисия в „Гео Милев“, която да оцени предстоящите основни ремонтни дейности. Имам неговите уверения, че това ще се случи скоро и от наша страна сме готови с всички необходими документи. Ако трябва и лични пари ще извадя, но искам да направя това място да изглежда приветливо и професионално за стрелба. Ние имаме страхотни състезатели, които постигат успехи за България на Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства и не бива да се подготвят в такива условия.

Нищо не може да промени решението ми за основна реконструкция и се надявам още през септември месец да започнем с дейностите. Другата седмица ни предстои Държавно първенство и трябва да го проведем тук, затова съм организирала няколко екипа, които да окосят тревата на стрелбището и да се изчисти като цяло отвън и отвътре. Успоредно с това обикалям из София, за да търся подходящи места да изградим поне още един стрелкови комплекс в столицата. Всичко, което е построено по мое време като състезател, сега тъне в разруха и това трябва да се промени. Не търся виновни, и не се оплаквам, а започвам работа заедно с моя екип и ще променим много неща. Знам какво е състоянието на стрелковите бази и в страната, не само в квартал „Гео Милев“. Първо ще започнем от тук , но отлично знам, че София не е България, и затова ще направим обстоен анализ на условията и възможностите за тренировъчен процес на нашия спорт и в провинцията. Огромна благодарност за всеотдайната работа на всички треньори и деятели в областта на спортната стрелба и най-вече на състезателите ни, които с чест и достойнство представят България по света с резултатите си“, каза председателят на федерацията Весела Лечева по време на поредната си инспекция на стрелковия комплекс в столицата.

Другата седмица в периода 30 юни – 5 юли на базата в кв. „ Гео Милев“ ще се проведе Държавния шампионат с малокалибрено оръжие за всички възрасти. В него при жените ще участва и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова.

Източник: БТА