Церемония Топ 10 за 2023 и Треньорски семинар в “ Гео Милев“

Церемония Топ 10 за 2023 и Треньорски семинар в " Гео Милев"

На церемония в Националния стрелбищен комплекс „ Гео Милев“ в София Кирил Киров бе избран за най-добър стрелец за годината в класацията на Български стрелкови съюз. Състезателят на АСК Тракия заслужи признанието за третото си място на 10 метра пистолет на световното първенство в Баку. Успехът донесе олимпийска квота за Киров за Игрите в Париж 2024.

Втори в класацията е Самуил Донков, който завърши седми на Световното първенство в Баку на пистолет. Състезателят се отличи и със силен резултат 588 точки по време на международен турнир в София, което е само на една точка от държавния рекорд на легендарния Таню Киряков.

Топ 3 допълва олимпийската вицешампионка от Токио 2020 Антоанета Костадинова, която през тази година взе сребърен медал на Европейските игри в Краков.

При юношите номер 1 за годината е Петър Иванов (Локомотив Русе), следван от Кирил Ушанли и Димитър Тодоров.

Призьорите бяха наградени от председателя на Български стрелкови съюз Весела Лечева.

„Изминалата година е обнадеждаваща и успешна за българската спортна стрелба. Извоювахме отличия в най-важните състезания за годината. Имаме две квоти за олимпийските игри, първо участие във финал на Световно първенство в дисциплина пушка мъже. Това ни кара да се чувстваме обнадеждени, защото предстои олимпийска година. Има и младо поколение, което също направи сериозни постижения. Дали ще имаме още квоти за Париж е труден въпрос, защото конкуренцията е изключително сериозна. Предстоя две европейски първенства, Световна купа и там ще има възможност да се вземат квоти. Надявам се нашите състезатели да покажат най-добрите си резултати на тези състезания и да се поздравим с поне още три олимпийски квоти“, заяви Весела Лечева след церемонията.

Десетте най-добри стрелци за годината на БСС (мъже и жени):

 1. Кирил Киров
 2. Самуил Донков
 3. Антоанета Костадинова
 4. Антон Ризов
 5. Лидия Ненчева
 6. Мирослава Минчева
 7. Стоян Пушков
 8. Таня Ризова
 9. Георги Канев
 10. Петя Луканова

Десетте най-добри за 2023 (юноши и девойки):

 1. Петър Иванов
 2. Кирил Ушанли
 3. Димитър Тодоров
 4. Мариета Канева
 5. Ивана Вълкова
 6. Мария Атанасова
 7. Магдалина Стаменова
 8. Борис Тузлуков
 9. Теа Илиева
 10. Виктор Бонев

Най-перспективен млад състезател: Деница Тошева.

Илка Ялъмова и Владимир Константинов бяха отличени с призове за дългогодишната си съдийска дейност .

Малко преди церемонията в една от залите на стрелбищен комплекс „ Гео Милев“ беше проведен треньорски семинар с треньори по спортна стрелба от цялата страна. Професор Татяна Янчева от НСА проведе дискусия на тема „ Психологическа подготовка в стрелковия спорт“, а ас. Александра Харалампиева – лекция на тема: „ Физическата подготовка на стрелеца“.

В момента се провежда на стрелбището Коледен турнир на БСС, в който участват близо 100 състезатели – пистолет и пушка на 10 метра, разделени на юноши, девойки, мъже и жени.

! Много снимков материал може да намерите във Фейсбук страницата на БСС !